© Δημήτρης Γκιουλέκας Site map


Δημήτρης Γκιουλέκας

 

 

Ο Δημήτρης Γκιουλέκας του Γεωργίου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg του Μαinz, Γερμανίας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από όπου αποφοίτησε το 1968. To 1971 εντάχθηκε στην Πνευμονολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου εκπαιδεύτηκε και το 1974 απέκτησε την Ειδικότητα της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας. Στο διάστημα 1975-6 μετεκπαιδεύτηκε σε Παθήσεις των Αεραγωγών και Αλλεργία σε ειδικό κέντρο (Karl-Hansen Klinik) της Γερμανίας.

Το 1977 πήρε τον τίτλο του Διδάκτορα από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.
Το 1978 διορίσθηκε ως «Επιμελητής» στην Πνευμονολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου παρέμεινε και υπηρέτησε «ευδοκίμως» σε όλες τις Καθηγητικές βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας και αποχώρησε ως Ομότιμος Καθηγητής το 2010.

Συνεργάσθηκε με πολλά Τμήματα του ΑΠΘ, όπως το Βιολογικό και της Δασολογίας, και τμήματα της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Επίσης συνεργάσθηκε με Πανεπιστήμια του εξωτερικού (Βιέννης, Leiden και Chronningen, Ολλανδίας κ.ά) Ο Δημήτρης Γκιουλέκας, δίδασκε από το 1974 μέχρι και το 2009 το μάθημα της Πνευμονολογίας σε Φοιτητές Ιατρικής. Και επί 30 χρόνια συμμετείχε συνεχώς, στην εκπαίδευση Ειδικευόμενων γιατρών στην Πνευμονολογία, καθώς και σε εκπαιδευτικά προγράμματα άλλων ιατρικών Ειδικοτήτων.

Η προσπάθεια του ήταν πάντοτε να διδάξει την εφαρμογή της θεωρίας στην καθημερινή ιατρική πράξη.
Η κλινική και νοσηλευτική εμπειρία του Δημήτρη Γκιουλέκα στην Πνευμονολογία είναι πολύπλευρη και εξαιρετικά μεγάλη, άρχισε από το 1971 ως ειδικευόμενος γιατρός και συνεχίσθηκε από το 1978, ως Επιμελητής και υπεύθυνος Καθηγητής τμήματος στην Πνευμονολογική κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μέχρι και το 2009. Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών κάλυπτε επιτυχώς ολόκληρο το φάσμα της Πνευμονολογίας στην κλινική πράξη, παρακολουθώντας από κοντά όλες τις εξελίξεις της. Επίκεντρο των επιστημονικών ενδιαφερόντων του αποτελούσαν και αποτελούν, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι λοιμώξεις και η φυματίωση των πνευμόνων, τα νεοπλάσματα και οι όγκοι των πνευμόνων και του θώρακα, οι διάμεσες πνευμονοπάθειες, οι διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο κ.ά.. Ιδιαίτερα δε ασχολήθηκε και ασχολείται με το άσθμα και τις αλλεργικές παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Ο κ Γκιουλέκας όλα του τα χρόνια διατηρούσε και διατηρεί μέχρι και σήμερα ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, όπου ασχολείται και διεκπεραιώνει προβλήματα των ιδιωτικών του ασθενών.
Υπήρξε «Σύμβουλος Πνευμονολόγος» του Γενικού Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» από 1980 μέχρι το 1992. Ο Δημήτρης Γκιουλέκας, συμμετείχε σε περισσότερα από 150 Συνέδρια, Συμπόσια και Σεμινάρια, ως Πρόεδρος, Εισηγητής και Ομιλητής. Επίσης συμμετείχε και σε 145 Δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και Διεθνή ξενόγλωσσα ιατρικά περιοδικά. Έχει εκδώσει 3 ειδικά βιβλία (Παθογένεια Άσθματος, 1986 και Γυρεοαλλεργία, 1992. Εκδόσεις University Studio Press και πρόσφατα «Τα άγραφα της Πνευμονολογίας» 2013, Εκδόσεις iWrite Θεσσαλονίκη). Επίσης, έγραψε πολλά ειδικά κεφάλαια σε διδακτικά βιβλία και σε μία εγκυκλοπαίδεια.
Έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις σε ημερήσιο και περιοδικό τύπο και συμμετείχε σε πολλές εκπομπές σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Ο Δημήτρης Γκιουλέκας, είναι παντρεμένος με την Άννυ Παπαθανασίου και έχουν 2 παιδιά, την Αλίνα, Ειδική Πνευμονολόγο και Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον Γιώργο, ειδικευόμενο γιατρό Γενικής Χειρουργικής.

Πασχαλίνα Γκιουλέκα

 

 

Η Πασχαλίνα Γκιουλέκα, σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης(ΑΠΘ), από όπου αποφοίτησε το 2005 με «Λίαν καλώς».

Από το 2005 μέχρι το 2006 ευρισκόμενη σε «αναμονή» για λήψη Ειδικότητας εργάσθηκε ως Επισκέπτρια Ιατρός στην 5η Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σωτηρία (Διευθύντρια η κ. Ν. Γεωργάτου).

Στη συνέχεια μέχρι το 2008, εργάσθηκε ως άμισθη Επιστημονική συνεργάτιδα στη Β` Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αττικό Νοσοκομείο. (Διευθυντής κ. Σ. Παπίρης). Εκεί, εκπόνησε και τη διδακτορική της Διατριβή με θέμα: «Παχυσαρκία και Άσθμα» και αναγορεύθηκε Διδάκτορας τον Ιούνιο του 2014!

Από το 2009 μέχρι το 2013 εργάσθηκε στην Πνευμονολογική Κλινική του ΑΠΘ για λήψη Ειδικότητας.

Το Φεβρουάριο 2014 απέκτησε τον Τίτλο της Ειδικότητας Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας μετά από εξετάσεις.

2013 για 3 μήνες και 2014 επίσης για 3μήνες παρακολούθησε τις εργασίες ειδικών τμημάτων στο University of Chicago Medicine, για εξειδίκευση σε Αποφρακτικά Νοσήματα των Πνευμόνων και σε μεθόδους Διακοπής Καπνίσματος.

Από τις αρχές του 2015 μέχρι και σήμερα, εργάζεται ως Πανεπιστημιακή Υπότροφος στη Β΄ Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αττικό Νοσοκομείο (ΕΚΠΑ).

 

Λεπτομερές Βιογραφικό »

 Βραβεία - Διακρίσεις

Μαίος 1993. Η πρώτη διάκριση που μας δόθηκε, ήρθε από το υψηλού κύρους Περιοδικό “Care & Cure Communications” που πρόβαλε στα ιδιαίτερα θέματά του «Dear Collegue” την δημοσιευμένη εργασία μας στο Περιοδικό “Respiration” με Τίτλο «Influence of Pindolol on Asthmatics and Effect of Bronchodilators» D.Giulekas και συν.Respiration 1986; 50: 158. Η προβολή αυτή έγινε 7 χρόνια μετά από την δημοσίευσή της, σημαντική ένδειξη του πόσο πρωτοποριακή ήταν η εργασία μας.

Απρίλιος 1995. Βράβευση με το 1ο Βραβείου του 10ου Βορειοελλαδικού συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη της επιστημονικής εργασίας μας «Αεροβιολογική καταγραφή και κλινικές παρατηρήσεις για σπόρια μυκήτων με αλλεργιολογικό ενδιαφέρον στην περιοχή Θεσσαλονίκης».

Απρίλιος 2002. Βράβευση με το 1ο Βραβείο του 17ο Βορειοελλαδικού συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη της επιστημονικής εργασίας μας «15 χρόνια αεροβιολογικές καταγραφές γύρεων στην περιοχής Θεσσαλονίκης. Σχέσεις με μετεωρολογικές παραμέτρους και κλινική τους σημασία»

Απρίλιος 2002. Βράβευση με το 3ο Βραβείο (`Επαινος) στο 8ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής στα Ιωάννινα με την Εργασία μας «`Ασθμα μετά από κόπωση σε ασθματικό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης».

Σεπτέμβριος 2002. Ιδιαίτερη διάκριση από ειδικό συμβούλιο του γραφείου τύπου του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Πνευμονολογίας (ERS) που έγινε στη Στοκχόλμη, της εργασίας μας “15-year aeroallergen records. Their usefulness in Athens Olympics, 2004”.

Κατεβάστε από εδώ την παρουσίαση της Διατριβής της Πασχαλίνας Γκιουλέκα με θέμα «Παχυσαρκία & Άσθμα».

 

 

 

Designed by  Art@Skepsis
Ξεφυλλίστε
το βιβλίο
Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε το βιβλίο  «Τα άγραφα της  Πνευμονολογίας»